Inspiration

Så klär du dig snyggast och smartast på golfbanan i sommar

Det svingas, puttas och promeneras mer än någonsin i Sverige. Och aldrig tidigare har kvinnor – och män – varit så stiliga och snygga på golfbanorna. Vi åkte till Stockholm Quality Outlet – ett litet golfparadis norr om Stockholm – där du kan du köpa precis allt du behöver för att få en stilig golfsommar – och allt till marknadens bästa priser.

–  Här finns allt man behöver. Varför åka in till stan och trängas, när allt finns här till mycket billigare pris och med mindre trängsel?, frågar sig Clara Lindblom, säljare på Röhnisch.

Enligt statistik från Svenska Golfförbundet spelas det golf som aldrig förr i vårt avlånga land. Kanske inte så konstigt för i dessa tider av pandemi har golfen lyckats med något som inga andra sporter har gjort. På golfbanan är du social distansering automatiskt, du får frisk luft och motion – allt utan att bryta mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Och på Stockholm Quality Outlet i Barkarby har de bunkrat upp med det mesta av det bästa i form av golfkläder inför och under säsongen. Här finns omkring 70 butiker och över 350 varumärken på ett och samma ställe och vare sig du gillar att klä dig i J.Lindebergkläder, Peak Performance, Röhnisch eller något annat märke så hittar du allt i golfväg här.

Dessutom shoppar du i en lugn och trevlig miljö utan biltrafik och de generösa utomhusytorna gör att du slipper trängas med din omgivning.

Drottning var första kvinnan

Det sägs att den första kvinnliga golfaren var Skottlands drottning Mary Stuart, som var drottning i mitten av 1500-talet. Det var också under den tiden som den berömda golfbanan St. Andrews byggdes i Skottland.

Den första golftävlingen för kvinnor hölls 1894 i USA och första svenska mästerskapet för kvinnor skedde 1911 och då blev Viveka Rosencrantz den historiska första segrarinnan.

Men det var inte självklart att kvinnor skulle ha tillträde till golfbanorna och till spelet. Bara en sådan sak att det på golfklubben The Honourable Company of Edinburgh Golfer var förbjudet för kvinnor att vara medlemmar fram till år 2017 – efter 273 verksamma år!

Mode och funktion

Men en sak som kvinnorna alltid har slagit männen på fingrarna på när det kommer till golf – modet.

I början svingade drottningar och digniteter iförda långklänningar men på 1920-talet förändrades modet och fokus kom istället att ligga på att kläderna skulle vara bekväma. Kjolarna blev både kortare och smalare, och vips blev med ens slagen bättre och längre. Och i dag är det högsta modet – och funktion – som gäller på golfbanorna runt om i Sverige och utomlands.

Precis som allt annat mode förnyas golfmodet också varje säsong, även om det klassiska strikta känns väldigt tidlöst. Och golfkläder för kvinnor – och för män också för den delen – är i dag en gigantisk marknad i Sverige.

Fynda din egen stil

Varje år ska hundratusentals svenska kvinnor ekipera sig för nya 18-hålsrundor – och många av dem kommer till butikerna på Stockholm Quality Outlet för att fynda, hitta sin speciella klädstil och samtidigt spara pengar.

En av butikerna på plats – och som besöks av många kvinnliga golfare – är Röhnisch, ett svenskt märke som startade i Örebro redan 1945, men som sedan 2002 har sett till att klä upp svenska kvinnliga golfare.

– Vårt kvinnliga designteam strävar efter att uppfylla olika kvinnors behov med fokus på funktion och bra passform, eftersom vi anser att en kropp i rörelse är utgångspunkten för välmående samt ett sunt och hälsosamt liv, säger Lotta Skoglund, butikschef på Röhnisch vid Stockholm Quality Outlet.

”Från kontoret till golfbanan”

Men vad är speciellt med just era produkter?
– Röhnisch mål är att skapa produkter för aktiva kvinnor i alla kroppsformer – oavsett storlek. Vi har allt från XS till 3XL. Vi vill att kvinnor ska känna sig bekväma, självsäkra och starka i våra kläder, förklarar Lotta Skoglund och fortsätter:

– Vi har noga utvalda och multifunktionella plagg som passar alla aktiva livsstilar oavsett aktivitet. Vi vill gärna ha känslan av ”från kontoret till golfbanan och vidare till middagen”.

Hållbarhet är också en viktig del i ert arbete, berätta!
– Absolut, vårt ”Better choice” är en märkning och ett fokus på hållbara plagg av återvunna material. Det kan till exempel handla om återvunnen polyester, polyamid och ekologisk bomull.

”Lätt att matcha kläderna”

– När man kommer till modet så har vi alltid genomgående print och färger som passar till många olika plagg. Tanken med det är att det ska vara lätt att matcha och få ihop en hel outfit inklusive accessoarer, säger Lotta Skoglund, butikschef på Röhnisch.

Har ni något golfplagg som säljer lite extra bra?
– Det är nästan så inför varje golfsäsong att det handlar mycket om funktion. En av våra stora succéer är våra Flow pants. Ett par byxor med mjuk och följsam 4-way stretch som ger stor rörelsefrihet och är behaglig att bära. De är verkligen en storsäljare hos oss, här kostar de 500 kronor mot ordinarie pris på 999 kronor.

Bland kepsar och tröjor

Bara en järn 9:a ifrån – inne på samma outlet-område – hittar vi J.Lindeberg som också har butiken fylld av kvinnliga golfkläder.

– Hela vårt varumärke startade med golf och färg, så det är klart att golf än i dag är en stor del av vårt varumärke, säger butikschefen Peter-Patrik Isaksson.

Visst har J.Lindeberg alltid levererat färgglada tröjor och kepsar för män – och ett och annat par rosa byxor – men när det kommer till deras damkollektion är det än mer vågade färger.

– När man pratar om vad kvinnor vill ha på golfbanan så handlar det mycket också om matchning av färger och att det ska se snyggt ut som en helhet. Det är många som kommer in till oss och köper en långärmad funktionströja för att ha under en matchande pikétröja. Det är väldigt snyggt och funktionellt på golfbanan, säger Peter-Patrik.

”Trivas i kläderna”

Priserna här är som i alla andra butiker på Stockholm Quality Outlet minst 30 procent billigare än i en ”vanlig” butik.

– Och 30 procent är ett riktigt kap. Det kan vara så att vi inte har alla tänkbara storlekar, men det är absolut värt att komma hit och titta. Då har man ju mer pengar över till annat istället, säger Peter-Patrik.

Vad brukar du rekommendera kvinnor som kommer in till butiken för att fynda golfkläder?
– Jag brukar säga att de ska arbeta med de färger som du redan har. Om du är rödhårig så är det supersnyggt att matcha det med en grön piké eller så.

– Men framför allt ska du trivas i kläderna och känna dig bekväm – då blir du bättre på golfbanan också, säger Peter-Patrik Isaksson på J.Lindeberg.

Allt för en typisk svensk sommar

Bekväm kan man också känna sig i kläder från Peak Performance, som också har en Outlet i Barkarby. Peak Performance, som startade som ett skidmärke i Åre har i dag vuxit till en stor aktör inom golfkläder.

Med sin Gore-Tex-teknik, och sina luftiga och funktionella material är detta en favorit för många som vill klara av en typisk svensk golfsommar.

Här finns det dessutom kläder för både soliga, blåsiga och regniga golfstunder.

Mycket att välja mellan

Och när det kommer till golfkläder har kvinnor faktiskt en fördel. Det finns betydligt fler plagg att välja mellan, för kvinnliga golfare erbjuds det allt från shorts, kjolar, klänningar, piratbyxor till långa byxor.

Och mycket att välja på finns det också på Golf Outlets butik i Stockholm Quality Outlet.

Här kan du fynda bland märken såsom Puma, Daily Sports och Abacus för att nämna några.

– Vi har otroligt mycket färg för kvinnor och förutom att vi har massvis med kläder har vi också all tänkbar utrustning som du kan behöva, säger Rasmus Mildek, driftansvarig på butiken i Stockholm Quality Outlet.

Publicerad: 2020-05-10

The latest