Inspiration

Fynda jeans – ett hållbart mode

Ett par välsittande och välproducerade jeans behöver inte vara dyra. Ett par smart designade och välproducerade jeans går sällan ur stil, den kan vara en livstid och den behöver inte kosta för mycket. Stockholm Quality Outlet är norra Europas största outlet där utbudet av välkända varumärken är enormt och vårt kundlöfte är att alla produkter alltid säljs åtminstone med 30-70% rabatt jämfört med vanliga detaljhandelspriser. Naturligtvis är det här platsen att hitta dina nästa jeansplagg.

Jeans, eller denim som det också kallas, kommer ursprungligen från den franska staden Nîmes. Det var nämligen så att engelska handelsmän, på besök i södra Frankrike under det tidiga 1800-talet, kom över ett ovanligt slitstarkt material. Handelsmännen förde ”serge de Nîmes” – siden från Nîmes – över Liguriska havet, till italienska Genoa. När handelsmännen återvände till Genoa med nästa last kunde de se att sjömännen från Genoa börjat bära ”serge de Nîmes” på benen – som en byxa.

Denna bomullsbyxa var den allra första bomullsbyxa som världen hade skådat. Eftersom de italienska sjömännen var de första att bära denna sortens byxa kom den, av handelsmännen, att kallas genes – efter staden sjömännen kom från. Och det var alltså dessa genes som handelsmännen tog med sig över Atlanten, till Nordamerika. På andra sidan Atlanten stod en pionjär – vid namn Levi Strauss – redo att göra guld av detta slitstarka tyg. Året var då 1852.

Låt oss titta in i några av butikerna på Stockholm Quality Outlet för att höra hur de bryr sig om miljö och hållbar denimproduktion.

Nudie Jeans – ekologisk bomull och gratis livslånga reparationer

Det Göteborgsgrundade företaget Nudie Jeans har ett hållbarhetsarbete som genomsyrar hela företaget. Varje medarbetare, vare sig det gäller butikspersonal eller produktutvecklare, spelar en ansvarsfull roll inom sin del av värdekedjan, vilket en hög grad hållbarhet kräver.

Därför har Nudie Jeans ända sedan starten 2001 lyckats att utveckla och investera i nya hållbarhetsanskaffningar. Exempelvis använder sig företaget av 100% ekologiskt odlad bomull. För att få kalla bomullen ekologisk krävs det att den odlas utan några kemiska bekämpningsmedel. För att sätta det i kontext behövs, i vanliga fall då jeans tillverkas med konventionellt odlad bomull, ett kilo syntetiska kemikalier för att tillverka ett par jeans.

Eftersom att Nudie Jeans inte köper konventionell bomull, undviker de att odlingsjorden och närliggande vattendrag kontamineras av kemikalier, samt de hälsorisker som användningen av dessa kemikalier medför bomullsbönderna. Bomullsodlingen kan även vara vattenkrävande, men tack vare att Nudie Jeans lagar sina byxor gratis – 63 281 par under 2019 – bromsar de vattenkonsumtionen, sett till att deras användare ofta väljer att förlänga livet i sina jeans och vänta med att köpa nya.

– Etisk produktion är förstås jätteviktigt, men inget kommer någonsin vara bättre än att kunna återanvända ett par jeans om och om igen, i resten av ditt liv, säger Calle Hammar, sales coordinator på Nudie i Stockholm Quality Outlet.

Gratis livslånga reparationer

En fördel med att laga jeans är att denim, som material, åldras vackert. Det finns få material som får en lika schysst patina, eftersom att dina jeans formas efter ditt användande. Det är en utav anledningarna till att Nudie tycker om att laga och återanvända jeans. Att deras livslånga lagnings-policy också sparar på jordens resurser är dessutom ett starkt incitament till att fortsätta, även när världen står stilla på grund av en pandemi.

Om det inte går att ta sig till en av deras butiker (Repair Shops), går det att beställa ett Repair Kit från hemsidan, det innehåller allt man behöver för att göra enklare lagningar hemma.

Levi’s – mindre vatten i tillverkningen

Det är lätt att kasta sig med begrepp som ”hållbarhet”, därför är det viktigt att vara transparenta i hur ett märke tänker när de använder ordet. För pionjärmärket Levi’s handlar det om att ständigt göra bra val i produktionsprocessen, allt för att lämna ett så litet avtryck som bara möjligt. Det kan handla om mer hållbara material eller om nya tekniker för hur man minskar mängden vatten som behövs för att tillverka ett par jeans.

– Det handlar om att stå upp för vad som är rätt, och att producera etiskt försvarbara kläder är inget undantag, säger Lucas Leavy, assisterande butikschef på Levi’s på Stockholm Quality Outlet och tillägger:

– Levi’s har en historia av att bry sig om sin omgivning. Världens första jeans – 501:orna – togs fram som en byxa som skulle underlätta för gruvarbetarna under den amerikanska guldrushen.

20 olika besparande tekniker

Om du inte köper rå-denim, så köper du en behandlad produkt. Det är omöjligt att komma ifrån, eftersom efterbehandlingen är en av de absolut viktigaste delarna i produktionsprocessen. Det är det som ger dina jeans en använd look. Dessvärre kräver denna finish en hiskelig mängd vatten.

Levi’s är därför stolta över att ha plockat fram över 20 olika Water<Less®-tekniker, som gör att samma jeans som du en gång lärt dig tycka om går att köpa på nytt men med avsevärt mycket mindre vattenåtgång. Sedan 2011 har den amerikanska giganten sparat över tre miljarder liter vatten och återanvänt ytterligare fem miljarder liter vatten.

Guess – tog europeiskt mode över Atlanten

När bröderna Marciano lämnade Frankrike på 1980-talet siktade de högt. De började formulera en affärsplan som i runda slängar gick ut på att designa kläder så vackra att hela USA skulle falla pladask. Bröderna Marciano blickade åt Frankrike och Italien, samt åt England och Tyskland. De ville att amerikanerna skulle kunna ta del av den sydeuropeiska flärden som dominerade modebilden den andra halvan av 1900-talet.

Det dröjde inte länge tills märket Guess var en storspelare i den amerikanska modebranschen. Faktum är att märket var ett av de första i världen att verkligen satsa på exklusiva jeans för kvinnor. Och just jeans har sedan 1980-talet varit märkets mest omtyckta plagg. Dels för passformen, och dels för den höga modegraden som kännetecknar jeansen – både för män och kvinnor.

Återvunnet material

I dag ligger fokuset även på att omvandla tankesättet kring hållbarhet och miljövänlighet. Därför använder tillverkaren sig idag av ett flertal återvunna material i nästan alla produktkategorier, i synnerhet när det kommer till jeans. Dessutom går man sakteliga ifrån ett säsongsbetonat tänk, och riktar istället in sig mer på att designa långvariga plagg, plagg som ska fungera säsong efter säsong.

– Vi kommer alltid försöka göra vårt yttersta för att minska på vår påverkan på jorden, och då är långsiktighet a och o, säger Jamal Rancel, butikschef på Guess på Stockholm Quality Outlet.

J.Lindeberg – snällt behandlade produkter

Det svenska klädmärket J.Lindeberg, som grundades i Stockholm 1996 har ett genomgående mantra där egna idéer uppmuntras. Det gäller inte minst när det kommer till nya produkter och design, men även när det kommer till hållbarhet och ekologiskt tänkande. Företaget har vågat – och vågar än i dag – göra det som ingen annan gör inom sin nisch. Det finns otaliga exempel på det såsom färgglada golfbyxor, banbrytande materialkompositioner, carbon-free shells i ytterplaggen – och nu också när det kommer till jeans.

Producenterna av materialen granskas kontinuerligt för att se till att de följer riktlinjer om kvalitet och hållbarhet. J. Lindeberg är dessutom selektiva vad gäller produktionsland och producent, eftersom det faktiskt spelar roll vilka människor som handskas med jeansen.

I hållbarhetssyfte, rent designmässigt, handlar det om att hitta rätt balans mellan stretch och tyg. J.Lindeberg vill att jeans ska hålla länge och eftersom stumma jeans slits snabbare än elastiska minskas vårt ekologiska fotavtryck avsevärt om ett par jeans går att använda länge.

– Tidlöshet i designen gör att du kan köpa ett par jeans och använda de jeansen till fler grejer. Dessutom ger det dig extra utrymme i garderoben till annat. Det är snällt för plånbok och miljö, förklarar butikschefen Peter-Patrik Isaksson.

Det finns många fler butiker på Stockholm Quality Outlet som säljer jeans. Kolla in utbudet hos: Tommy Hilfiger, Hugo Boss, Calvin Klein, By Malene Birger, Companys, Gant, NA-KD, Filippa K och mer.

Välkommen till Stockholm Quality Outlet för att hitta dina nästa jeans och andra kläder i en lugn och trevlig miljö.

Publicerad 2020-10-01

The latest