Information om covid-19 / coronavirus. Läs mer >
Information in regards to covid-19/coronavirus. Read more >
Information in regards to covid-19/coronavirus. Read more >

Fyra jeansproffs om ekologiska fotspår och välsvarvade byxben.

Fyra jeansproffs om ekologiska fotspår och välsvarvade byxben.

Fynda jeans – ett hållbart material

Ett par välsittande och välproducerade jeans behöver inte vara dyra.
Det är inte i priset kvaliteten sitter utan i helheten; hur ett plagg är producerat, designat och omhändertaget.
Nu kan alla skaffa sig en jeansgarderob som räcker hela livet, aldrig går ur modet och inte kostar för mycket.
Och på Stockholm Quality Outlet är ett par köpta jeans en garant för en ansvarsfull handel.

Fotograf: Carl Bill

Hitta perfekta jeans – 30 till 70 procent rabatt på ordinarie pris!

Jeans, eller denim som det också kallas, kommer ursprungligen från den franska staden Nîmes. Det var nämligen så att engelska handelsmän, på besök i södra Frankrike under det tidiga 1800-talet, kom över ett ovanligt slitstarkt material. Handelsmännen förde ”serge de Nîmes” – siden från Nîmes – över Liguriska havet, till italienska Genoa. När handelsmännen återvände till Genoa med nästa last kunde de se att sjömännen från Genoa börjat bära ”serge de Nîmes” på benen – som en byxa.

Första bomullsbyxan

Denna bomullsbyxa var den allra första bomullsbyxa världen skådat. Eftersom de italienska sjömännen var de första att bära denna sortens byxa kom den, av handelsmännen, att kallas genes – efter staden sjömännen kom från. Och det var alltså dessa genes som handelsmännen tog med sig över Atlanten, till Nordamerika. På andra sidan Atlanten stod en pionjär – vid namn Levi Strauss – redo att göra guld av detta slitstarka tyg. Året var då 1852.

I dag ser produktionen naturligtvis väldigt annorlunda ut än den gjorde för 178 år sedan, men hur ser vi år 2020 till att förvalta det råmaterial vi lärt oss älska genom århundraden?

350 olika varumärken

Stockholm Quality Outlet i Barkarby, ett par mil norr om Stockholm – på det som en gång var Sveriges första flygfält – ligger en av Sveriges största handelsplatser och Sveriges största outlet av premiumprodukter med omkring 70 butiker med fler än 350 varumärken. Här kan du fynda i lugn och ro i en skön, bilfri utomhusmiljö. Och alltid till bra priser – mellan 30 och 70 procent längre än de ordinarie priserna i butik.

Naturligtvis är detta också ett fyndställe för precis allt du behöver när det kommer till jeans. Men hur arbetar egentligen jeansbutikerna på Stockholm Quality Outlet när det kommer att värna om miljön och sträva efter ett hållbart arbete med sina plagg?

Nudie Jeans – ekologisk bomull

Det Göteborgsgrundade företaget Nudie Jeans har ett hållbarhetsarbete som genomsyrar hela företaget. Varje medarbetare, vare sig det gäller butikspersonal eller produktutvecklare, spelar en ansvarsfull roll inom sin del av värdekedjan, vilket en hög grad hållbarhet kräver.

Därför har Nudie Jeans ända sedan starten 2001 lyckats att utveckla och investera i nya hållbarhetsanskaffningar. Exempelvis använder sig företaget av 100% ekologiskt odlad bomull. För att få kalla bomullen ekologisk krävs det att den odlas utan några kemiska bekämpningsmedel. För att sätta det i kontext behövs, i vanliga fall då jeans tillverkas med konventionellt odlad bomull, ett kilo syntetiska kemikalier för att tillverka ett par jeans.

Gratis livslånga reparationer

Eftersom att Nudie Jeans inte köper konventionell bomull, undviker de att odlingsjorden och närliggande vattendrag kontamineras av kemikalier, samt de hälsorisker som användningen av dessa kemikalier medför bomullsbönderna. Bomullsodlingen kan även vara vattenkrävande, men tack vare att Nudie Jeans lagar sina byxor gratis – 63 281 par under 2019 – bromsar de vattenkonsumtionen, sett till att deras användare ofta väljer att förlänga livet i sina jeans och vänta med att köpa nya.

– Etisk produktion är förstås jätteviktigt, men inget kommer någonsin vara bättre än att kunna återanvända ett par jeans om och om igen, i resten av ditt liv, säger Calle Hammar, sales coordinator på Nudie i Stockholm Quality Outlet.

  • Calle Hammar, sales coordinator på Nudie i Stockholm Quality Outlet.

Lagningskit hem i brevlådan

En fördel med att laga jeans är att denim, som material, åldras vackert. Det finns få material som får en lika schysst patina, eftersom att dina jeans formas efter ditt användande. Det är en utav anledningarna till att Nudie tycker om att laga och återanvända jeans. Att deras livslånga lagnings-policy också sparar på jordens resurser är dessutom ett starkt incitament till att fortsätta, även när världen står stilla på grund av en pandemi.

Om det inte går att ta sig till en av deras butiker (Repair Shops), går det att beställa ett Repair Kit från hemsidan, det innehåller allt man behöver för att göra enklare lagningar hemma.

Bilder: Kolla in massa schyssta erbjudanden på jeans här!

Levi’s – mindre vatten i tillverkningen

Det är lätt att kasta sig med begrepp som ”hållbarhet”, därför är det viktigt att vara transparenta i hur ett märke tänker när de använder ordet. För pionjärmärket Levi’s handlar det om att ständigt göra bra val i produktionsprocessen, allt för att lämna ett så litet avtryck som bara möjligt. Det kan handla om mer hållbara material eller om nya tekniker för hur man minskar mängden vatten som behövs för att tillverka ett par jeans.

– Det handlar om att stå upp för vad som är rätt, och att producera etiskt försvarbara kläder är inget undantag, säger Lucas Leavy, assisterande butikschef på Levi’s på Stockholm Quality Outlet och tillägger:

– Levi’s har en historia av att bry sig om sin omgivning. Världens första jeans – 501:orna – togs fram som en byxa som skulle underlätta för gruvarbetarna under den amerikanska guldrushen.

  • Lucas Leavy, assisterande butikschef på Levi’s på Stockholm Quality Outlet.

20 olika besparande tekniker

Om du som kund inte köper rå-denim, så köper du en behandlad produkt. Det är omöjligt att komma ifrån, eftersom efterbehandlingen är en av de absolut viktigaste delarna i produktionsprocessen. Det är det som ger dina jeans en använd look. Dessvärre kräver denna finish en hiskelig mängd vatten.

Levi’s är därför stolta över att ha plockat fram över 20 olika Water<Less®-tekniker, som gör att samma jeans som du en gång lärt dig tycka om går att köpa på nytt men med avsevärt mycket mindre vattenåtgång. Sedan 2011 har den amerikanska giganten sparat över tre miljarder liter vatten och återanvänt ytterligare fem miljarder liter vatten.

Guess – tog europeiskt mode över Atlanten

När bröderna Marciano lämnade Frankrike på 1980-talet siktade de högt. De började formulera en affärsplan som i runda slängar gick ut på att designa kläder så vackra att hela USA skulle falla pladask. Bröderna Marciano blickade åt Frankrike och Italien, samt åt England och Tyskland. De ville att amerikanerna skulle kunna ta del av den sydeuropeiska flärden som dominerade modebilden den andra halvan av 1900-talet.

Det dröjde inte länge tills märket Guess var en storspelare i den amerikanska modebranschen. Faktum är att märket var ett av de första i världen att verkligen satsa på exklusiva jeans för kvinnor. Och just jeans har sedan 1980-talet varit märkets mest omtyckta plagg. Dels för passformen, och dels för den höga modegraden som kännetecknar jeansen – både för män och kvinnor.

  • Jamal Rancel, butikschef på Guess på Stockholm Quality Outlet.

Återvunnet material

I dag ligger fokuset även på att omvandla tankesättet kring hållbarhet och miljövänlighet. Därför använder tillverkaren sig idag av ett flertal återvunna material i nästan alla produktkategorier, i synnerhet när det kommer till jeans. Dessutom går man sakteliga ifrån ett säsongsbetonat tänk, och riktar istället in sig mer på att designa långvariga plagg, plagg som ska fungera säsong efter säsong.

– Vi kommer alltid försöka göra vårt yttersta för att minska på vår påverkan på jorden, och då är långsiktighet a och o, säger Jamal Rancel, butikschef på Guess på Stockholm Quality Outlet.

Kolla in öppettiderna för Stockholm Quality Outlet

J.Lindeberg – snällt behandlade produkter

Det svenska klädmärket J.Lindeberg, som grundades i Stockholm 1996 har ett genomgående mantra där egna idéer uppmuntras. Det gäller inte minst när det kommer till nya produkter och design, men även när det kommer till hållbarhet och ekologiskt tänkande. Företaget har vågat – och vågar än i dag – göra det som ingen annan gör inom sin nisch. Det finns otaliga exempel på det såsom färgglada golfbyxor, banbrytande materialkompositioner, carbon-free shells i ytterplaggen – och nu också när det kommer till jeans.

Producenterna av materialen granskas kontinuerligt för att se till att de följer riktlinjer om kvalitet och hållbarhet. J. Lindeberg är dessutom selektiva vad gäller produktionsland och producent, eftersom det faktiskt spelar roll vilka människor som handskas med jeansen.

– Rätt person på rätt plats brukar vara en garant för en snällt behandlad produkt, där bomullen inte är genmodifierad eller besprutad, säger Peter-Patrik Isaksson, butikschef på J.Lindeberg på Stockholm Quality Outlet.

”För både plånbok och miljö”

I hållbarhetssyfte, rent designmässigt, handlar det om att hitta rätt balans mellan stretch och tyg. J.Lindeberg vill att jeans ska hålla länge och eftersom stumma jeans slits snabbare än elastiska minskas vårt ekologiska fotavtryck avsevärt om ett par jeans går att använda länge.

– Tidlöshet i designen gör att du kan köpa ett par jeans och använda de jeansen till fler grejer. Dessutom ger det dig extra utrymme i garderoben till annat. Det är snällt för plånbok och miljö, förklarar butikschefen Peter-Patrik Isaksson.

  • Peter-Patrik Isaksson, butikschef på J.Lindeberg på Stockholm Quality Outlet.

Dags att fynda ny garderob

Är du ute efter att utöka garderoben med ett par jeans eller två – och samtidigt vill värna om miljon och känna att du agerar hållbart finns ett bra alternativ. Bara 20 minuters bilväg från Stockholm – i Barkarby hittar du en av Sveriges största handelsplatser och Sveriges största outlet av premiumprodukter/premiumoutlet med omkring 70 butiker med fler än 350 varumärken.

Har kan du fynda jeans och andra kläder i en lugn och trevlig miljö utan biltrafik och de generösa utomhusytorna gör att du slipper trängas med din omgivning. Allt detta till 30-70 procent längre pris än jämfört med ordinarie pris.

Se alla aktuella erbjudanden här

Fynda bland jeans på Stockholm Quality Outlet

Nudie Jeans

  • Fyndtips Nudie Jeans: Sleepy Sixten är en relaxed fit-modell med raka ben.

Levi’s Jeans

  • Fyndtips Levi’s: 501 dam , modell med raka ben och högmidja som aldrig går ur tiden.

Guess Jeans

  • Fyndtips Guess: Skinny fit dam, denim med återvunnet polyester från plastflaskor.

J.Lindeberg Jeans

  • Fyndtips J.Lindeberg: Damian Haggard, modell med smal passform och stretch.

Hitta perfekta jeans – 30 till 70 procent rabatt på ordinarie pris!