Läs om vår historia här

Vi fyller 20 år!

Från flygfält till shoppingdestination

Visste du att området har en rik historia som börjar i starten av 1900-talet, när flygmaskiner var en häpnadsväckande uppfinning och shopping var något som bara överklassen sysslade med?

 

En flygande start

Flyget är ett bra exempel på den accelererande tekniska utveckling som fick sin start i och med det industriella samhället. Den första flygningen med ett motordrivet flygplan skedde i USA 1903, då bröderna Wright lyckades flyga 36,5 meter med sitt plan som – rimligt nog – fick namnet The Flyer. 1913, bara tio år senare, har industrin vuxit sig så stor att man här i Barkarby öppnar ett flygfält, kallat Hägerstalunds flygfält. I början används det för övningsflygningar runt Stockholm, men 1919 börjar man med utrikesflygningar för transport och post – något som man var ensamma om i landet fram till 1936, då Bromma flygplats stod färdig.

I samband med att Bromma flygplats invigs, flyttas all kommersiell verksamhet dit, och flygfältet får namnet Kungliga Svea Flygflottilj F8 Barkarby. Syftet med basen är huvudsakligen att försvara Stockholm mot flyganfall. Under åren som går blir flottiljen en central del i det svenska luftvapnet och under flottiljens storhetstid, på 1950-talet, fanns det mer än 130 militära flygplan av elva olika typer på flottiljen. Till dessa kom ungefär 300 flygförare knutna till flottiljen, som vid denna tid var den enskilt största arbetsgivaren i Järfälla kommun. Bland de mest kända planen under den här tiden fanns Saab 29, känd som ”flygande tunnan” och dess efterföljare Saab 35 Draken. Efter sjuttiotalet fick området en allt mindre roll innan det 1994 såldes till Järfälla kommun.

 

Smartare shopping

Efter att ha varit en del av den svenska försvarsmakten gick området över till att bli en del av den svenska sparmakten. 1998 öppnade Stockholm Quality Outlet dörrarna för affärer, och blev både den första och största outleten i Sverige. Här kunde man för första gången i Sverige hitta ett brett utbud av märkesvaror med hög kvalitet till oslagbara priser året om. Området byggdes rakt på den tidigare flygflottiljen, vilket innebär att flera byggnader från den tiden finns kvar.

 

Nya Stockholm Quality Outlet

Efter 18 år blev det dags att göra Sveriges smartaste shoppingdestination ännu lite bättre. I och med utbyggnaden växte Stockholm Quality Outlet med 30 % och 4000 m², dels i form av befintliga lokaler som blev en del av området, men också genom nybyggnationer. I dag räknas vi bland Europas 20 främsta outlets, och genom utbyggnaden ville vi säkra vår plats som en internationellt gångbar outlet med något för alla – till priser man drömmer om.

 

Timeline

1913 – Flygfältet öppnar under namnet Hägerstalunds flygfält.
1938 ­– Flygfältet blir militärt under namnet Kungliga Svea Flygflottilj F8 Barkarby.
1963 – Flygfältet blir nedgraderat till Kungliga Svea Flygkår F8 Barkarby.
1974 – Området omvandlas till en helt vanlig krigsbas.
1994 – Området säljs till Järfälla Kommun.
1998 – Stockholm Quality Outlet öppnar dörrarna.
2016 – Stockholm Quality Outlet har nyinvigning!
2018 – Stockholm Quality Outlet fyller 20 år.